ENC bérlés a horvát autópályára - Megszűnnek a fizetőkapuk Horvátországban? Erre csak 2026-tól lehet számítani!
Átvétel: Csomagküldéssel, vagy hétfőtől vasárnapig, 0-24, Székesfehérváron!

Megszűnnek a fizetőkapuk Horvátországban? Erre csak 2026-tól lehet számítani!

2024-05-09

Mint azt minden olyan ember, aki a horvát tengerparton tervez nyaralást, tudja, hogy az ENC készülékek nagyban megrövidítik az utazás időtartamát a készpénzes fizetésekkel szemben. A fizetőkapuknál lévő folyamatos várakozás akár 20-30 percet is igénybe vehet fizetőkapunként, melyekből még a legközelebbi kedvelt úticélokig is van jó néhány.

Ezen oknál fogva évek óta átalakítást tervez a horvát autópályafenntartó (Hrvtske Autoceste d.o.o), legelőször talán 2017 körül látott napvilágot a hír, hogy lecserélik a jelenlegi elavult rendszert. Míg a jelenleg működő fizetőkapus rendszer 200 jármű kapacitással engedi át a várakozókat egy óra alatt, az új, tervezett rendszámfelismerős rendszer (ALPR) akár 3000 jármű áthaladását is lehetővé teszi ugyanazon idő alatt.
A DSCR nagyon hatékony az autópályákon, ahol a fel- és lehajtást egyszerű fémvázra telepített érzőkelőkkel ellenőrzik, a gépjárművek megállása nélkül, 130 kilométeres sebesség mellett. A DSRC hasonlít a jelenleg használatos elektronikus ENC-készülékre - ez egy előre feltöltött készülék a horvát útdíj-kapuk használatához a sorban állás elkerülése érdekében. A készüléket fel kell majd tölteni a megfelelő összeggel, amelyet lehajtáskor azonnal levesz a díjgyűjtő vállalat.

Ennek bevezetését ígérték már 2020-ra, 2022-re, aztán 2024 év végére is.

A jelenlegi dátum 2026 tavasza, tehát még legkorábban 2 szezon erejéig a legjobb választást jelenti az ENC eszköz használata.

VÉGSŐ ELHATÁROZÁS

Oleg Butković, közlekedési miniszter bejelentette, hogy kettős megoldást terveznek létrehozni, ami végsősoron nem a szomszédos országokban használatos matricás megoldás lesz, hanem egy hibrid rendszer. Ebben a rendszerben meg fogják tartani az ENC-s fizetési rendszert is, annyi átalakítással, hogy ezen eszközök a jelenlegi működésükkel ellentétesen, rendszámhoz lesznek csatolva, illetve létrejön az új, ALPR alapú, párhuzamosan működő fizetés. A pályázatot tavaly júliusban írta ki a HAC, melyre összesen 10 vállalattól érkezett ajánlat. Jelenleg a SkyToll, illetve a prágai székhelyű TollNet ajánlata volt a legkedvezőbb. A szerződésben 24 hónapos megvalósítási határidőt írtak elő, azonban a szerződés még nem került aláírásra, így ez a dátum is kitolódhat akár 2027-re is. Az útdíj ebben az esetben is a megtett távolság után fog levonódni.

 

Forrás: www.jutarnji.hr és a https://www.croatiaweek.com/

Horvát útdíj kalkulátor és ENC készülék bérlés kaució nélkül, csak nálunk!

Miért érdemes ENC készüléket bérelni?

1) Az utazási időt jelentősen megrövidíti

2) Nálunk nem szükséges kauciót fizetned, túlforgalmazhatod

3) Postai úton is átveheted, de akár az utazásod reggelén is, egy 7 perces székesfehérvári kitérővel