ENC bérlés a horvát autópályára - Split elképesztő óvárosa
Átvétel: Csomagküldéssel, vagy hétfőtől vasárnapig, 0-24, Székesfehérváron!

Split elképesztő óvárosa

2024-05-08

A Diocletianus palota: Nagyjából 1700 évvel ezelőtt, 293-tól 305-ig építették, mely leginkább egy erődítményre hasonlít. A falak magassága 15-20 méter, az egész palota 170 méter széles és 200 méter hosszú. Diocletianus római császár életének utolsó éveit töltötte itt. Az előtte húzódó sétányt egyforma led oszlopok, és a föléjük magasodó pálmafák díszítik. Néhány éve újították fel ilyen meseszépre, mint ami a képen is látszik, ez a Riva.

Peristilium oldalait Korinthoszi oszlpok veszik körbe, s mivel eredetileg sem volt az épületnek teteje, továbbra is egy nyitott udvarra, szentélyre hasonlít. A Szent Duje székesegyház harangtornyát a VII. században építették hozzá, melyet később Split védőszentje után szenteltek fel. IV. Béla királyunk kisebbik lánya, Katalin, ezen a helyen lett eltemetve.

Vaskapun továbbhaladva kiérünk a Népek terére, azaz a Pjacára. Ez a városrész már velencei-gótikus stílusban épült a XII-XVI század között. A tér egyik kiemelkedő épülete a Loggia, vagyis a városháza, amely a XV. században épült. Innen nem messze megtaláhatjuk a Brace Radic teret, ahol fellelhető a Mletačka Kula, tehát a velencei torony, amely régen védelmi célokat szolgált.

A kompkikötő ellentétes oldalán található a Bacivece strand, mely Split első számú strandjának számít. Két oldalról betozonott sétány öleli körbe ezt az amúgy homokos és lassan mélyülő partot. Kisgyermekkel kiváló választás. Az Ovčice egy hangulatos, kavicsos partú öböl, a Firule pedig egy néhol homokos, de túlnyomó részben apró kavicsos strand. A Žnjan strandkomplexum több kisebb, kavicsos öbölből álló komplexum. A Duilovo strandra pedig kiskedvencünkkel együtt érkezhetünk. Ez egy apró kavicsos strand, amely el van kerítve a tengerben, továbbá több előre telepített napsátor is helyet kapott.

Távolsága Budapesttől 751 km, mely autóval 8 óra és 44 perc alatt tehető meg, amennyiben viszont ENC készüléket használunk, ez az idő lerövidül 7 óra 56 percre.

Horvát útdíj kalkulátor és ENC készülék bérlés kaució nélkül, csak nálunk!

Miért érdemes ENC készüléket bérelni?

1) Az utazási időt jelentősen megrövidíti

2) Nálunk nem szükséges kauciót fizetned, túlforgalmazhatod

3) Postai úton is átveheted, de akár az utazásod reggelén is, egy 7 perces székesfehérvári kitérővel