ENC bérlés a horvát autópályára - Horvát nyaralás előkészületei: utazás a horvát autópályán
Átvétel: Csomagküldéssel, vagy hétfőtől vasárnapig, 0-24, Székesfehérváron!

Horvát nyaralás előkészületei: utazás a horvát autópályán

2024-05-28

A horvát autópálya használata nem bonyolult, de annak, aki először utazik és használja, annak szokatlan lehet a működése. A horvát autópályadíj fizetése egy fizetőkapus rendszeren keresztül működik. Ezeket a fizetőkapukat úgy helyezik el, hogy minden lehajtó előtt belefuss egybe és fizesd az adott szakaszt, így nincs ingyenesen használható része.

 

A horvát autópálya és a fizetőkapuk

A fizetőkapuk olyan ellenőrző pontok a horvát autópályákon (illetve jónéhány környező ország autópályáin), ahol a járműveknek útdíjat kell fizetniük a továbbhaladásért. Ezek a kapuk sorompóval vannak felszerelve, és a fizetést követően engedik át a járműveket. A fizetőkapuk célja az útdíjak beszedése, amelyek az autópályák fenntartását és fejlesztését szolgálják. A horvát útdíj beszedésére szolgáló kapuk közül 2 félét  különböztetünk meg. Egyik fizető az, ahol egy kártyát kell húzni, ezzel becsekkolsz az adott szakaszra. A másik fizetőkapu az, ahol az útdíj kerül kifizetésre, majd így haladunk sorban egészen az úticélunkig.

 

A fizetőkapuk működése

  1. Megállás és fizetés: A járművek megállnak a kapuknál, ahol a sofőrök különböző fizetési módok közül választhatnak: készpénz, bankkártya vagy elektronikus útdíjfizető eszköz (ENC).
  2. Sorompó felemelése: A díj kifizetése után a sorompó felemelkedik, és a jármű folytathatja útját.
  3. Külön sávok: A fizetőkapuknál külön sávok vannak kialakítva a különböző fizetési módok számára, így az ENC készülékkel rendelkező járművek gyorsan és könnyedén áthaladhatnak az erre kijelölt sávokon.

 

Horvát útdíj fizetése

Horvát autópályamatrica mint olyan nem létezik, az útdíjat emiatt az előzőleg említett rendszer szerint, fizetőkapuknál kell fizetni. A fizetés történhet készpénzben, bankkártyával és ENC bérlés után ENC készülékkel.

A főszezonban mindig érdemes ez utóbbit választani és ENC készülékkel fizetni a horvát útdíjat, ugyanis a készpénzes kapuknál mindig óriási a várakozás. Ez egy meglehetősen lassú rendszer, ennek megoldására találták ki az ENC sávot.

 

Érdemes az ENC bérlés mellett dönteni?

Használd úgy a horvát autópályát, ahogy a horvátok! A készülék hozzáférhetősége miatt elsősorban a hazai (horvát) autósok használják az ENC készüléket, illetve a rendszer létrehozásakor az volt a cél, hogy tehermentesítsék a fizetőkapukat és minél kevesebb utazó használja a régi, készpénzes vagy bankkártyás sorokat horvátország tengerpartjainak megközelítése során.

Az, hogy érdemes-e, mindenki maga döntse el, valaki szeret spórolni a nyaralásán, valakinek pedig többet ér 10.000 Ft, mint egy több órahosszás sorbanállás gyerekkekkel a tűző napon egy félnapos utazás alatt. A várakozás mindig feszültséget jelent, hiszen ki akarja várakozással tölteni az évente egyszeri nyaralását?

Ha nem szeretnél sorban állni a horvát autópálya bármely szakaszán, abban az esetben mindenképpen érdemes lehet az ENC bérlés lehetőségét kihasználni.

 

Gyorsabb a horvát útdíj fizetése ENC készülék segítségével?

Az útdíj fizetés határozottan gyorsabb, ebből adódóan pedig az áthaladás is. Amíg egy bankkártyás fizetési sorba beállhat az az utazó is, aki készpénzzel fizet, addig az ENC készülék használatához dedikált sávok kizárólag ENC készülék által engedik át az autósokat, emiatt a haladás jóval gyorsabb.

Hozzávetőleges adatok szerint a hagyomáyos, azaz készpénzes és bankkártyás fizetőkapuk óránként 80 db jármű átengedésére képesek, addig az ENC-s kapuk ugyanezen idő alatt több, mint 400 autó átengedésére képesek.

 

Mennyibe és mennyi időbe kerül leérni a horvát tengerpart legközebbi strandjára, ha a horvát útdíj fizetése ENC készülék használatával történik?

A horvát tengerpart legközebbi része határozottan Rijekában helyezkedik el, bár Rijeka inkább kikötőváros, mintsem egy túristaparadicsom, de aki nem járt még tengerparton és tart a hosszú utazástól, az ő számára rendkívül pozitív csalódás lesz. Magát a távot Budapest külső kerületeiről 5 óra 6 perc alatt lehet megtenni.

Ez az időszak már tartalmaz egy szoksásos napközbeni, előszezonos dugót Zágráb déli körgyűrűjén. A kalkuláció nem tartalmazza a fizetőkapuknál való sorbanállást, így ez az idő kizárólag ENC készülék használatával érvényes, egyéb esetben egy, másfél órával is kitolódhat.

 

A legközelebbi horvát tengerpart megközelítésének díja ENC bérlés igénybevételével együtt összesen: 21.696 Ft

Ez az összeg már az oda-vissza utat tartalmazza, így annak, aki csak ide vágyik, kedvező lehet a horvát útdíj.

Amennyiben más helyekre is szeretnéd megtudni a pontos horvát útdíjat, csak kattint a horvát útdíj kalkulátor menüpontunkra, rendszerünk tűpontos összeget fog mutatni, elég csak megadnod az úticélt.

Horvát útdíj kalkulátor és ENC készülék bérlés kaució nélkül, csak nálunk!

Miért érdemes ENC készüléket bérelni?

1) Az utazási időt jelentősen megrövidíti

2) Nálunk nem szükséges kauciót fizetned, túlforgalmazhatod

3) Postai úton is átveheted, de akár az utazásod reggelén is, egy 7 perces székesfehérvári kitérővel