ENC bérlés a horvát autópályára - ENC "kütyü" a horvát autópályákon. Mi az az ENC?
Átvétel: Csomagküldéssel, vagy hétfőtől vasárnapig, 0-24, Székesfehérváron!

ENC "kütyü" a horvát autópályákon. Mi az az ENC?

2024-05-09

Az ENC készülékeket eredetileg teherautók, kamionok használják különböző országokban az útdíjak fizetésére. A rendszer elavultsága miatt azonban a legtöbb országból kivonták, viszont 2026-ig Horvátországban még biztosan üzemel, ezzel gyorsítva a magyarok tengerparti nyaralásra való lejutását.

A készülék RFID technológiával kommunikálnak a kapukkal, illetve a fizetési rendszerrel. Az eszközök egy előre feltöltött kontóhoz vannak csatlakoztatva, melyről a fizetőkapukhoz való érkezéskor vonják le a szükséges összeget. A hagyományos, készpénzes, illetve bankkártyás kapuk igencsak képesek meghosszabbítani az utazást, ugyanis 60 perc alatt csak ~200 db autó átengedésére képesek, míg ENC használatával 2-3 másodperc alatt nyílik a kapu.

A horvátok rendszerint használják az autópályákat, számukra egy ENC készülék olyan, mint egy mobiltelefon előfizetés, kötelező, főleg a nyári szezonban, amikor a normál forgalmon felül, turistákkal is tele vannak az utak és nem csak a beutazóknak, de a helyi lakosoknak is korlátozottá válik az autópályahasználat.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Használata mi sem egyszerűbb. A kölcsönzött ENC készülékeinket ragasztható talppal látjuk el. Ezt a szélvédőre felragasztva szükséges használni. Bekapcsolni, elemet cserélni az eszközön nem szükséges. A fizetőkapukhoz érve mindig a jobb oldali, sárga vagy fehér színű felirattal ellátott ENC sávot kell választani, majd a megközelítést lassú tempóban ajánlott megtenni annak érdekében, hogy a kommunikáció megtörténjen.

Ezt követően az ENC készülék sípoló hangot ad, ebben a pillanatban történik meg a fizetés. A továbbhaladást lehet folytatni, miután a sorompó felnyílott.

Miután a kölcsönzött ENC-t nem használjátok, visszaérkezését követően kollégánk letölti az online rendszerből a felhasznált mennyiséget, ezt a dokumentumot pedig elküldi a bérlő által megadott e-mail címre. Az eszközök túl és alulforgalmazhatóak, külön kauciót előre nem kérünk, utólag rendezzük a különbözetet.

Amennyiben meg szeretnétek nézni a horvát autópályadíjakat településenként és szeretnétek ENC készüléket kölcsönözni, kattintsatok az alábbi gombra:

Tovább az horvát útdíjkalkulátorra

 

Horvát útdíj kalkulátor és ENC készülék bérlés kaució nélkül, csak nálunk!

Miért érdemes ENC készüléket bérelni?

1) Az utazási időt jelentősen megrövidíti

2) Nálunk nem szükséges kauciót fizetned, túlforgalmazhatod

3) Postai úton is átveheted, de akár az utazásod reggelén is, egy 7 perces székesfehérvári kitérővel